Венета и Нова ТВ – жълта телевизия или екранен тероризъм?

Венета Райкова и шефът на Нова ТВ Павел Станчев. Снимка: Булфото

Предварително се извинявам, за това, което ще цитирам и покажа на видео в следващите редове.
Често се чуват осъдителни приказки за т. нар. жълти вестници. Колко са лоши, как обиждат и унижават хората. Някак в хор моралистите се обединяват срещу тях.
Оказа се, че в България има и жълта национална телевизия – Нова ТВ. Само за три дни от екрана й изтече мръсотия и агресия, като по долна кабеларка. И никой не се обади – във вестник или другаде, че нещо не е наред.

Няколко дни преди събота вървяха анонси за предаването “Горещо” по Нова ТВ, в които русокоса хубавица от Пазарджик нарича “проститутка” фолкпевицата Алисия.
В самото предаване “Горещо” в събота тя – Златка Райкова, позната от клубове и партита, и от снимки в списание „Плейбой“ – се появи с целия си блясък на модерна българка и най-нежните квалификации, които отправи към своята “съперница” (в неясно какво) бяха “фльорца” и “евтино облечен парцал”.

В рамките на по-малко от 10 минути пазарджишката блондинка избълва следното:
“Не знам дали знаеш – тя е от Вакарел и доста цигани е обслужила!..”
“Мога доста мъже да ти посоча, да ти покажа, които са си поръчвали лично Алисия… Това момиче е било на повикване, ама на 1000 процента”
“Преди да стане госпожа Божинова, е просто една много евтина проститутка
… И цигани дори са били с нея”
“Как се е запознала с мъжа си… Поръчват Алисия за Божинов, нещо става и той си пада по нея”
“Мога да докажа тя колко евтина проститутка е била”
“Най-добре да си смени главата”
“Това, Алисия, е едно джудже, което вече е заприличало на нищо”

Въпросната Алисия, фолкпевица или не, е съпруга на футболиста Валери Божинов, майка на дете на 1 година. Има родители, роднини, приятели. Има и почитатели.

Която и да е, обидно е за зрителя най-малко.

Предаването не е на живо, а на запис. Подбрани са и са монтирани сочни моменти. Със звуков сигнал са прикрити …имената на нощните клубове, които цитира г-ца Златка, за да не ги рекламира. Но не и обидите и вулгаризмите.

Златка Райкова. Снимка: сп. Слава

“Толкова вулгарно трябва да ти го разкажа…”, възкликва по едно време Златка, докато отпива от чаша бяло вино. “Ми разкажи ми го” – подстрекава я водещата, бременна в пети месец, с набъбнал корем, Венета. Двете Райкови пеят в дует арията на махленската клюкарка.

По време на предаването се извъртат рекламни блокове на стойност около 100 хил. лв. Накрая излиза надпис на спонсора, от който се разбира, че цялата помия се излива “с помощта” на кафе “Нова Бразилия”.

В понеделник вечер, този път в предаване на живо, отново Венета Райкова, отново бременна, този път в “Малката сестра”.
В студиото са бивши участници в Биг Брадър – Панайот, Пеньо (Парис) и Радо Прашката. От екрана се лее здрава философия за живота с южняшки диалект.
“Ще ти завре един дезодорант в гъза”
“Неговата ръка е дебела колкото мойта пишка”
Започват нападки срещу Пеньо – педераст… правил си свирки, зъбите ти стърчат и…

Панайот казва: “Радо иска да го изчука (б. р. – за Пеньо). Водещата се радва. “…Да му направиш поне една свирка”, продължава гостът (б. р. – към Пеньо). Следват и други цинизми за задници и… по добре да не се цитира.

Следват реклами. В паузата, може да се очаква, че режисьор, редактор ще се опитат да усмирят гостите в студиото, да не говорят мръсотии. Напротив. Сред рекламите т. нар. Радо Прашката вече е гол по прашки в студиото и си показва голия задник на публиката, която ръкопляска, подсетена от светещи надписи отгоре. Последователно си навира „дирника и предника“ в лицето на Пеньо…


Шоу, нали? В тесен смисъл на думата, да си показваш задника и да говориш мръсотии, е шоу. Риалити. Българските “професионалисти” от шоубизнеса изпълниха тази английска дума със съдържание.

Въпросът е – това кабеларка ли е или национална телевизия? Какъв лиценз е защитила Нова ТВ? Какво продаде за 500-600 милиона евро досегашният собственик? Какви задължения има за този лиценз? Сериали, филмова програма?
Аз очаквах, примерно, след смъртта на Пол Нюман, един от великите актьори на 20-и век, някоя национална телевизия да пусне филм с него. Но не – голият задник на Радо Прашката. Мръсотии. Вулгарната агресия на сексбомба от Пазарджик.

И отваряш вестниците, с надежда, че някой редактор е забелязал помията от екрана. Оказва се, да. Във вестниците, в светските рубрики, има новина от предаването “Горещо” с г-ца Златка. “Златка нарече Алисия проститутка”, пише там. Новинка, забавна.

За Златка могат да се прочетат следните оценки из българските медии – “Русокосата (професионална) изкусителка Златка Райкова доказа за пореден път, че няма по-фрапантна секс дама от нея на скромната ни светска сцена.”

Простащината се издига в култ и се представя като светски шик.

Венета Райкова може да е бременна или да не е на себе си. Или девственото й съзнание да не различава добро от лошо, цветисто от вулгарно. Но има професионални стандарти, минимална рамка за приличие. В една телевизия има режисьори, редактори. Някой, който да носи отговорност.

Вестниците приеха абсолютно безкритично този екранен тероризъм. Интелектуалците, които събираха подписка да отнемат наградата на един публицист, не забелязват това слово на омразата.
Враговете на чалгата и безкултурието също мълчат.

Дали ще забележи СЕМ? И там цари пълно мълчание. А регулаторният орган какво регулира? Ако той беше наложил при подобни изцепки досега някоя глоба в размер на 100-200 хил. лева, Нова ТВ никога нямаше да си позволи такива обиди към зрителя.
Борбата за рейтинг излиза от контрол. СЕМ спи. Медиите спят.

Тук не става дума за цензура. Някой трябва да защити зрителя или поне елементарното приличие.
В България, обаче, медии и моралисти реагират, само ако е засегнат президентът, примерно. Намесват се дори и спецслужбите.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.