вторник, 26 април 2011 г.

ПРОФИЛ НА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ „ТРАКИЯ” /по-известна като ПОТВ - ПЛОВДИВСКА ОБЩЕСТВЕНА ТЕЛЕВИЗИЯ/







ПРОФИЛ НА
ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ „ТРАКИЯ”
/по-известна като ПОТВ - ПЛОВДИВСКА ОБЩЕСТВЕНА ТЕЛЕВИЗИЯ/



            Телевизията е създадена преди 11 години, на шеговития  1. април, заема ефирната чистота на тогавашната телевизия „Тракия”, собственост на банкера Христо Александров, която дотогава не е формирала собствена програма а е излъчвала програмата на телевизия „7дни”. Така започват перипетиите по български; Телевизията подава документи за регистрация в НСРТ като обществена телевизия но не получава отговор, години наред. През 2003 г. държавата налага със задна дата непосилни такси за излъчване и медията се отказва от ефир. От тогава Пловдивската обществена телевизия се предава по кабел основно от оператора „Евроком”.

В началото на 2007г. без предупреждение „Евроком” спира сигнала на пловдивската медия. Започват обвинения и пазарлъци междувременно телевизията започва отново да предава програма в един пловдивски квартал чрез оператора „Кейбълтел”. Накрая регулаторния орган СЕМ се намесва за разрешаването на спора между „Евроком” и „ПОТВ”, и оспорва правото на телевизията да се нарича обществена. Медията си връща старото име и до днес официалното й название е Пловдивска телевизия „Тракия”. От есента на 2007г. тя отново започва да предава рпограмата си и през оператoра „Евроком”.

С годините медията се превръща в най гледаната пловдивска медия. Днес тя  излъчва програмата си в трите пловдивски кабелни мрежи, както и в над 20 селища в региона. ПОТВ може да бъде гледана в интернет на http://www.potv.eu


                               
ПРОГРАМА

Телевизията е поли тематична с подчертан регионален облик. Център на програмата са регионалните новини, които са сред най-гледаните от пловдивчани, телевизионни програми. Те се излъчват 5 пъти през деня. 80 до 90% от излъчваната програма е собствена продукция.

            На сайта на телевизията, относно харктера на програмата, ще прочетем следното ”Политиката на телевизията може да се определи като либерална, защитават се гражданските права, етническата толерантност, зрителите се въвличат ежедневно в дебати, но не се спекулира с популизъм и национализъм”.

 
Основни предавания:

"ПЛОВДИВСКИТЕ НОВИНИ"
Какво се случва в Пловдив в града, в квартала и на улицата?
Новините се излъчват денонощно, но основните новинарски емисии са в 17.30, 19.00, 20.30, 22.30 и 24.00. Новините от 17.30 са с жестомимичен превод.
В емисиите има постоянна рубрика "Зрителите стават новинари", новини, подсказани от  зрители.

"ТВ ОМБУДСМАН"
Всяка вечер от понеделник до четвъртък Любомил Лазаров кани гости и коментира теми, към които зрителите проявяват интерес. Често в предаването се намират ре
шeниaтa на наболели проблеми. Начало 17.50.


"ВАШИТЕ ИСТОРИИ"
Ежедневно в 18.50 "водещият и бутащият" Петър Краевски представя новите истории, изпратени по пощата или по мейла, заснети с любителска камера, джиесем или открити в интернет, а във вторник от 19.25 ги класира с помощта на зрителите с чувство за хумор.


"ГУСТО, МАЙНА, ФИЛИБЕТО"
Пловдивските чешити, разпитвани от Любомил Лазаров. Единственото предаване в света, където се говори не на "господине", а на "майна. Сряда от 19.20.

"ГОЛЕМИЯТ СЪВЕТ"
В дните, предхождащи заседанията на Пловдивския общински съвет, в студиото на телевизията се канят общински съветници, подкрепящи или оспорващи проекторешения, които ще бъдат гласувани на следващия ден. С помощта на откритите телефони може да се чуе и гласът на обикновените хора.


"ЕДНА ПЛОВДИВСКА СЕДМИЦА"
Обзорно политическо предаване с водещ Димитър Русков. В студиото гостуват политици, бизнесмени и журналисти, свързани със събитията, дали облик на изтеклата седмица. Петък от 19.20


"АСЯ В СТРАНАТА НА ТАЛАНТИТЕ"
Всяка събота водещата Ася Антонова и режисьорът Петър Алексиев канят в голямото студио на ПОТВ младите таланти на Пловдив и областта. Начало 13.00


"ТРИТЕ ПЛОВДИВСКИ НАЙ"
Почти всеки ден от 15 часа, а след това в 20.50 се представят личности и събития от историята и днешния ден на града.


"ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ"
Два пъти в месеца във вторник от 19.20 около заседателната маса в студио 3 се събират експерти -хора, които са доказали, че знаят и могат. Те разказват за своите проблеми и предлагат как да се решат проблемите на града.
Рубриката се излъчва съвместно с Пловдивския бизнес експертен съвет.


"ОБЩЕСТВЕНА ПРИЕМНА" Всяка делнична сутрин, веднага след прегледа на печата, дежурният редактор на новините застава зад открития телефон. Няма тема, няма ограничения - зрителите са поканени да споделят всичко, което ги вълнува и да коментират градския политически и обществен живот.


"ГЛАШАТАЙ" Информационна програма, пълна с новини, истории, съвети, полезни адреси и телефони. Излъчва се следобед и през нощта.Продуцент Петко Шойлеков.

Това са основните предаванния даващи на телевизията един публицистичен и общественополезен характер.


ФИНАНСИРАНЕ

„Медии с човешко лице”

Конкретни предавания и продукции на ПОТВ са финансирани - продуцирани от сдружение „Медии с човешко лице”. Това е паралелна на телевизията организация, която набира средства по различни програми стимулиращи независимите медии със цел изграждането на по-пълноценно гражданско общество.

             Телевизионните проекти, се изпълняват по програми на  Европейския съюз, Американската агенция за международно развитие към правителството на САЩ, Световната банка, Фондация за развитие на гражданското общество, фондация"Отворено общество", Фондация за реформа в местното самоуправление, Фондация "Крал Бодуен"- Белгия, "Обединени холандски фондации" и много други.

            Благодарение на това сътрудничество са реализирани редица проекти като; „Лице в лице”, „Съдът от близо”, „За корупцията”, ”Напук”, „Уважаеми граждани”’, „Различни с равен шанс”, „Гражданска трибуна”, „Градът и махалата” и др.

            Друг основен източник на финансиране е продажбата на рекламно време и то особено в предизборни периоди. Структурата на аудиторията показва превес на обществено активните граждани, ко
eто прави телевизията особено търсена от политическите партии. 

            Телевизията не само не получава субсидия от държавата но и се налага да плаща на кабелните оператори за разпространението на нейната програма и за да оцелее прилага най различни хватки като спестява от осигуровки, организира курсове за репортери и обучава начинаещи политици как да се държат пред камера.    

          
СТРУКТУРА

            На въпроса ми „Как е изградена телевизията, каква е нейната структура?”
Евгений Тодоров, нейният главен мениджър ми отговаря: “всичко се прави от всички” и все пак;

Евгений Тодоров –главен мениджър, главен редактор и водещ. Така шефът на телевизията е от двете страни на кадара.

 Пред кадър:
Журналистическия екип е съставен от още шест водещи, от които всеки води новини и поне едно предаване; Димитър Русков, Ралица Господинова, Васил Трайков, Илиян Велков, Мария Гарванова, Любомил Лазаров.

Зад кадър:
На щат са назначени трима оператора, двама режисьора, петима специалиста по пост продукция, трима излъчване и трима счетоводителя. Петима рекламни агента се грижат за материалното обезпечаване.  


Техниката е смесица от професионална и битова, тъй като развитието на технологиите, според Евгений Тодоров е толкова бързо че битовата техника за месеци догонва параметрите на професионалната. „Царе сме в прилагането на полупрофесионална техника в професионални условия” каза още шефът на медията.
Телевизията разполага с две студия и две общи апаратни към тях.
Управителят на телевизията не е оптимист за бъдещата цифровизация на електронните медии и смята че тя ще доведе до нова финансова зависимост на медиите. Интернет е посредника, на който телевизията възлага повече надежди.

АНАЛИЗ
   
            „Нашата кауза е Пловдив” казва Евгений Тодоров. ПОТВ е телевизия с ясно конотиран регионален характер. Предавания като „Густо, майна, Филибето” и „Трите половдивски най”-култивират локалното, обогатявайки общото, това е един добър пример за градивен местен патриотизъм.


                                  
             Ако погледнем малко по-критично, можем да кажем че ПОТВ е телевизия хибрид донякъде обществена, донякъде комерсиална. Освен че съдържа реклами в програмата, можем да открием и предавания със съмнителна обществена полза като предаването „Мъдрост и тайнство” на маг Мариела.    

Телевизията обаче е функция на обществото, негово отражение, понякога криво но отражение. Телевизия по български е ПОТВ, професионална с битова техника, прави се с битови средства но с мерак. С ищах за промяна – въздействие над обществото, в помощ и негова услуга, за това е обществена. Макар и оспорвана, заслужена е тази титла. Доказателство са наградите, които телевизията е получила, отзивите на зрителите и дългия списък от телевизионни проекти осъществени съвместно с неправителствени организации.
                            
 ПОТВ спомага за обществен контрол над институциите, като прави тяхната дейност по-прозрачна и като подлага властта на своебразен публичен „съд”. Излъчват се заседанията на общинския съвет, обсъждат се предварително неговите проекторешения, снимат се възстановки на актуални съдебни процеси и се търсят решения на наболели проблеми. Колкото повече бели лястовици като ПОТВ би имала нашата демокрация, толкова по-малко фасадна би била тя. Ползвайки се от опита на ПОТВ би било добре някои наши медии да преосмислят пътя, по който са поели, особено, тези  които са натоварени с обществена функция.
             Правенето на обществена телевизия, според Евгений Тодоров се обезсмисля от самия закон за радио и телевизия, тъй като не давал абсолютно никакви преференции, а само ограничава. Да абсурдна ситуация, как да анализираш абсурда? Та то е трудно да го опишеш, камо ли да го анализираш.

Нещо гнило има в България.


Снимки: Дорайд Ал Хафид

Няма коментари:

Публикуване на коментар